Incepand cu data de 1 iulie 2014, Universitatea Babes-Bolyai in parteneriat cu Universitatea din Oslo a demarat proiectul de cercetare cu titlul ”Alfabetizarea timpurie a copiilor romi din Romania: predictori, nivelul alfabetizarii si strategii de dezvoltare”, proiect finantat prin programul „Cercetare in Sectoare Prioritare” din cadrul Mecanismului Financiar al SEE 2009-2014 si bugetul de stat, nr. contract 15 SEE/30.06.2014.

Proiectul de fata a fost initiat de catre Departamentul de Stiinte ale Educatiei al Universitatii Babes-Bolyai si urmareste longitudinal timp de 2 ani evolutia nivelului de alfabetizare al copiilor de etnie Roma (bilingvi si monolingvi) precum si a copiilor non-roma (monolingvi) proveniti din aceleasi comunitati, cu scopul de a identifica predictorii si factorii care contribuie la succesul alfabetizarii copiilor de etnie Roma. Proiectul de asemenea mai include si un program intensiv de interventie educationala care urmareste dezvoltarea capacitatilor de alfabetizare a copiilor roma si non-roma cu ajutorul cadrelor didactice de sprijin. Prin realizarea acestui proiect se mai doreste si dezvoltarea capacitatilor de cercetare si colaborare institutionala dintre Romania si Norvegia.

Proiectul se desfasoara pe o perioada de 34 de luni si include populatie scolara din judetele Cluj, Mures si Salaj. Rezultatele proiectului vor fi facute cunoscute in special cadrelor didactice care lucreaza cu copii de etnie roma, precum si studentilor care urmeaza cursurile organizate de Departamentul de Stiintele Educatiei, in scopul intelegerii mai bine a nevoilor si particularitatilor grupurilor de elevi de etnie roma. Proiectul intentioneaza de asemenea sa faca cunoscute rezultatele obtinute si comunitatii stiintifice internationale, prin participarea la conferinte internationale relevante si publicand in reviste internationale de prestigiu.